NEMZETÉBRESZTÉS

Szombaton az Uránia nemzeti filmszínházban megnéztem Öntérkép/A magyar nemzet lelkiállapota c. dokumentumfilmet, amit Jelenczki István filmrendező és felesége Zseni Annamária orvos pszichiáter készített.

A munkacsoport a magyar nemzetet rendszerként vizsgálta. Előzetesen kiosztott tájékoztató anyaguk szerint módszerük a rendszerállítás technikája, mellyel a céljuk a nemzeti tudattalan megkérdezése:

Milyen folyamatok vezettek el a mai társadalom kritikus lelki-érzelmi állapotához?

A magyar nemzet jelenében mutatkozó zavarok, tünetek, szenvedések hátterében milyen lélektani történések tárulnak fel? Tud-e a rendszer szempontot adni a kiút megtalálásához?

A rendszerállítás  csoportban végzett munka, amely egy adott közösség tagjainak, érzéseinek rejtett kapcsolati hálózatát, egymáshoz való viszonyulását mutatja meg. Azok között, akik egy, az élet szempontjából fontos csoport tagjai (család, munkahely, nemzet), egy láthatatlan energiaháló működik. Ez az energiaháló tartalmazza az összes csoporttaggal kapcsolatos minden életfontosságú információt – függetlenül attól, hogy a csoport tagjai tudnak-e egymásról és ezen információkról vagy nem. A rendszerállítás ennek a tudattalan energiamezőnek a megkérdezése. (Ehhez hasonló módszert használnak a Hellinger-féle családállításban is.)

A vizsgálatot végző munkacsoport 2013-14-ben 11 csoportos állítást végzett. A vizsgálathoz önkéntes jelentkezőket választottak ú.n. képviselőknek, akik semmit nem tudtak a vizsgálat témájáról, céljáról, miértjéről. E képviselők saját belső érzéseiket félretéve vannak jelen, szerepük a jelen nem lévő, általuk ismeretlen személy vagy csoport megjelenítése anélkül, hogy mindezekről bármilyen információ elhangozna. Egy – az alábbiakban felsorolt tényezők valamelyikét kifejező – számot kapnak, és az ennek megfelelő jellemzőt jelenítik meg a közös tudattalanhoz kapcsolódva. (A film nézői számára mindig kivetítik, hogy adott képviselő megnyilatkozása mely lélekrészt képviseli.) A vizsgálatkészítők dolgozták ki az egyes számok lelki tartalmát.

A vizsgálatban a magyar nemzet jelenét meghatározó lélek-részek a következők voltak:

– Nemzeten kívüli tényező

– Egyetemes szeretet

– Rendtudat

– Indulat (nem a közhiedelem szerinti harag és düh, hanem a fokozott érzelem, a cselekvés mozgató rugója)

– A nemzet pozitív érzelmei

– A nemzet fájdalmai

– Szakralitás, transzcendencia

– Identitás

– Az anyagi realitáshoz való kapcsolódás

– A múlthoz fűződő feldolgozatlan érzelmek

– Lelkiismeret

– Életerő

A filmen a képviselők egy kört formálnak, magukba szállnak, majd felszólításra elindulnak és megkeresik a helyüket a körben vagy a körön kívül, egyesek egymás mellé állnak, mások teljesen elerőtlenedve lefekszenek, megint mások az általuk segítségre szorulónak érzett mögé állnak, átölelik és kérdésre, hogy miért teszik, megfogalmazzák, hogy segíteni akarnak rajta. Mi nézők ilyen és más megnyilatkozások szemlélői lehetünk.

A film első részében azt jelenítik meg a képviselők, hogy a „nemzeten kívüli tényező” jön-megy, fontoskodik, teszi-veszi magát. A „magyar nemzet” letargiában van, nincs rendtudata, nincs indulata, nincs egyetemes szeretete, nincsenek pozitív érzelmei, a szakralitás, transzcendencia érdektelen számára stb. A káosz uralkodik.

Ezután több rendszerállítást végeztek, de azt nem részletezte a film.

A film második része azt mutatta be, mi alakult ki a rendszerállítások hatására.

Az „indulat” kapott szerepet, hogy a nemzet kimozduljon a letargiából. A „lelkiismeret” működtetésével – bocsánatkéréssel és megbocsátással – a múlt hibáinak, fájdalmainak feldolgozása fogalmazódott meg. Előtérbe került a „rendtudat”, az „egyetemes szeretet”, a „szakrális kapcsolódás”. Az „életerő” újra szerepet kapott. A „nemzeten kívüli tényező” háttérbe került.

A filmvetítés után kötetlen beszélgetésben lehetett feltenni kérdéseket, hogy s mint lettek kiválasztva a képviselők, miért így és úgy csinálták. A válaszok tisztázták a félreértéseket, kifogásokat, aggályokat.

A filmből  – helyes döntéssel –  nem készül dvd, hogy a film csak egészben legyen megtekinthető, megakadályozandó a készítők mondanivalóját kiforgató kivágások készítését.

Ez a film fontos tanítás, hogy a rend irányában változva éljük meg magyarságunkat, és sorsunk alakítását  – a Mindenható Gondviselőhöz kapcsolódva –  saját erőinkre támaszkodva vegyük kezünkbe.

Orizd a rendet 001

 

Hírdetés
Kategória: Igaz mesék | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s