Viselkedéstorzulás helyett tisztaszívűség

A húsvét előtti szenvedéstörténet időszakában élve, az igaz szeretet feltámadását várva fogalmazom meg gondolataimat. Azt tapasztalom, hogy az emberek módszeres – főként negatív – befolyásolása történik. A rohanó mindennapokban erre  többségünk nem figyel, csak részese. A média  – tudjuk –  irányított, amelyet általában nem a színtiszta igazság vezérli. Ennek néhány vetületét veszem sorra,  Y. N. Harari1 nemrég megjelent könyve késztetésével. „Leckéiből” idézőjelben citálok, amelyet saját véleményemmel egészítem ki.

– „A mesterséges intelligencia (MI) az emberek által birtokolt kognitív képességek tekintetében is kezd jobban teljesíteni az embernél.” (32)  Kétségtelen tény, hogy a MI egyre erőteljesebben alakítja az emberek gondolkodását. A kreátorok erőfeszítései ellenére azonban a MI nem tud lelket teremteni. Ez a Teremtő Isten kizárólagos adománya az embernek.

– „Mérnökök jelenleg  egy olyan szoftveren dolgoznak, amely a szem és az arcizmok mozgása alapján képes felismerni az ember érzelmeit.”(58) Ennek is az a célja, hogy egyre aprólékosabban kiismerjék az emberi szervezet működését, majd ezáltal befolyásolni tudják az emberek gondolkodását, cselekedeteit.

– „A MI-től várjuk majd, hogy mit tanuljunk, hol dolgozzunk, kivel házasodjunk…. Az  univerzumot adatfolyamként fogjuk látni.” (61) Az univerzum látszólag adathalmaz, valójában azonban energiarezgések összessége, amelynek a mi gondolati és tevékenységi energiáink is összetevői.

– „Az emberek digitális diktatúrában fognak élni.” (70)…a legegyenlőtlenebb társadalmakat hozhatják létre….az emberek többsége a jelentéktelenségtől fog szenvedni.” (75) A digitális diktatúra az egyént alacsony rezgésszinten tartja. Ezt megsemmisíteni tudatos magas rezgésszinten tartással lehet. Ennek érdekében alapvetően pozitív gondolkodással kell élni, kapcsolatainkban a jót meglátni és erősíteni, nem folyton szitkozódni, nem haragot dédelgetni. Mivel a belőlünk kiáramló energiák összeadódnak, ezért szükséges a jóért nap mint nap tenni, rámeditálni, magunkért, sőt az ellenlábasért is imádkozva az energiaszintet megemelni. Vízháztartásunk által ez jótékony hatású.  M. Emoto japán kutató bebizonyította, hogy a víz kristályszerkezetének képe a kellemes vagy bántó közlések hatására módosul. Mivel az ember testének mintegy 70 %-a víz, ezért ha kellemes dolgokkal foglalkozunk, a jóra összpontosítunk, imádkozunk, testünk jó energiákkal töltődik. Amikor bántó gondolatokat fogalmazunk meg, lényünk negatív energiákkal telítődik. A becsmérlő gondolatok, káromkodások nem a szidalmazottnak, hanem magunknak ártanak. A digitális média erről nem tájékoztat, sőt negatív befolyásolással, többnyire politikai színezettel ezt erősíti. Így mérgeződik és betegedik meg az emberiség .

A víz kristályszerkezeti képe pozitív és negatív közlések után2

– „Sokéves tagadást követően ébredtem rá, hogy meleg vagyok. És ez aligha kivételes eset.” (57) Ez az egyre gyakoribb torzulás az eredeti aranykori gének és a későbbi korokban kikísérletezett módosított gének keveredésének következménye. Ennek rendeződése idő kérdése. A torzításmentes, magasabb rezgésszintű, életadó gének az élet továbbvivői.

– „Amire mindenki vágyik, az a békés nemzetközi kapcsolatok. Amit senki sem kér, az a bevándorlás.” (27) Az emberek alapvetően békességre törekednek. A hazájukban veszélyben élő, személyi okmányaikkal érkező bevándorlókat a jószívű népek befogadják. Az országok, népek közötti ellenségeskedést és háborút kívülállók szítják módszeresen.

Állampolgároknak joguk van ellenezni a bevándorlást, de kötelezettségeik is vannak az idegenek felé.” (141) A helyi lakosokban az illegális bevándorlás ellenzése mellett, az igazi rászorulók segítése, irányukban vendégszeretet is érvényesül.

Az Európai Unió (EU) a széthullás peremén ingadozik….Az EU azért fog összeomlani, mert képtelen elviselni az európaiak és migránsok közötti kulturális különbségeket.” (129) Ez főként az erőszakos bevándorlók negatív hozzáállásán múlik.

– „Az emberi ostobaság az egyik legfontosabb erő a történelemben. Ellenszere lehetne egy cseppnyi alázat.” (162)… A zsidó nép ugyancsak legfontosabbnak gondolja magát.(165)…A judaizmusnak viszonylag kis hatása volt a világra.(166)…1800 előtt a zsidók hatása a tudományra nagyon korlátozott volt.”(174)

Egészséges önbecsülés kell, de emellett mások megbecsülése is elengedhetetlen. Az egymás alá-fölérendeltség helyett az egymás mellérendelés érvényesítése szükséges. Ehhez azonban fel kell nőni.

– „A tízparancsolatból a 3. arra utasítja az embereket, hogy ne éljenek vissza Isten nevének használatával.” ( 178)  A liberális beállítású emberek szabadságvágya nem tudja elfogadni a parancsolatokat. Sőt, akit legjobban tisztelni kellene, azt esik legjobban pocskondiázni, szidni, káromolni. Ezen felülkerekedni csak magasabb rezgésszinten lehet.

„Modern globális világunk egyik alapjellemzője, hogy ok-okozati összefüggései rettentő szerteágazóak és bonyolultak.” (201) Ezért nem vesszük észre, hogy a velünk történő rossz valójában korábbi ténykedésünk következménye. Minden gondolat, cselekedet energiakiáramlás, mely  – töltésétől függő – pozitív ill. negatív hatást vált ki az egyén életében és  – összeadódva –  a világban. (A sok élettapasztalaton alapuló közmondások szerint Isten malmai lassan őrölnek, és Isten nem ver bottal. Az elszámolás csak idő kérdése.)

A 21. században hatalmas mennyiségű információ áraszt el bennünket és a cenzorok  nem gátolják, inkább hamis információkat terjesztenek vagy lényegtelen dolgokkal igyekeznek elterelni figyelmünket.” (230) Eltökélt akaraterő kell, hogy a magunk védelmében elzárkózzunk ettől, hamar leállítsuk a képernyőket, rövid használat után kikapcsoljuk a mobiltelefonokat és időről-időre elcsendesedjünk.

„A fasizmus, amikor a nacionalizmus túlságosan meg akarja könnyíteni magának az életet úgy, hogy minden más identitást és kötelezettséget tagad.” (255)  Ennek kivédésére használták őseink a lelkiismeret aranytükrét3, amikoris – a bennünk lakó – Gondviselő Isten előtt önkritikát gyakoroltak, meggyóntak és megtisztulva nyugodtabban éltek tovább.

– „Ha nem tudunk semmi kézzelfoghatót hátrahagyni, talán az is elég, ha kicsivel jobbá tesszük a világot.” (245)…”A világ megváltoztatásához cselekednünk és ami még fontosabb, szerveződnünk kell.”(272) Ez nagyon pozitív célkitűzés, de a szerveződés amennyire jó, annyira rossz is lehet, ha kívülállók által irányított politikai szervezetként működik. Ha mindenki a maga szintjén tiszta szívvel a jóra törekszik, a jócselekedetek összeadódva jó irányban alakítják világunkat.

Hivatkozások:

1.Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra (Animus Budapest 2022)

2.Masaru Emoto: A víz igaz hatalma (Édesvíz Kiadó Budapest 2007. 72-73.o.)

3.Magyar Adorján: A lelkiismeret aranytükre (Duna Könyvkiadó Svájc 1975)

Hírdetés
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s