Egy igazi családanya emlékére

Drága Édesanyám, Erzsi nagyi, Dédmami, névnapodon rádgondolva, a múlton végigpásztázva, néha kissé el is érzékenyülve, csodáló elismeréssel idézem fel sokoldalúságod, fáradhatatlanságod.

Védőszentedhez, Szent Erzsébethez híven, életedet mindig az önzetlen szeretet jellemezte. Ennek számtalan megnyilvánulásából hálás szívvel néhány emlékezetes pillanatot emelek ki. 

A biztos, meleg otthont nyújtottad mindenkor. Nemcsak gyerekeidet gondoztad odaadással, hanem mindegyik unokádat – fizetség elvárása nélkül – felügyelted éveken át, biztonságot adó lényeddel, meleg étellel, kellemes otthonnal, hogy ezzel is könnyíts munkába járó szüleiknek.

Köszönjük fáradságot nem sajnáló, valamennyiünk örömét szolgáló tevékenykedésedet. Megtanítottál főzni, kézimunkázni, pulóvert kötni és a kerti növényekkel foglalkozni. Felejthetetlen számunkra a húsvéti és karácsonyi kelt mákos kalácsod is. Még 89-ik életévedben is megsütötted az ünnepi alkalomra a dédunokák kedvencét, a krémes lepényt, mert te csendesen ugyan, de mindent figyelmedben tartottál.

Viselkedésedben mindig a kiegyensúlyozottság uralkodott. Sohasem akartál tudálékosan villogni, sosem helyezted magad előtérbe. Ha elveiddel ellenkező megnyilvánulást tapasztaltál, azt megmondtad, gyermeki haszontalanságainkért megfedtél. Azt is pontosan tudtad, mikor kell hallgatni és képes voltál másokat is meghallgatni.

Mindig őszintén és szerényen éltél. A nehézségekért nem méltatlankodtál Istennél, de tudtál imádkozni hozzá és józanul igyekeztél túljutni az adódó problémákon. Gyermekeidet is megtanítottad imádkozni és a hit támaszát nyújtva vezettél rá bennünket az Isteni Gondviselés megismerésére és tiszteletére.

Apánknak, nagyapánknak odaadó, hű társa voltál nemcsak a könnyebb, hanem a nehezebb időkben is. Természetes volt számodra más rokon fiataloknak a segítése, hosszabb-rövidebb ideig otthonodba fogadva, vagy csak néhány napig vendégül látva őket.

Egész életedet a családnak szentelted s ezt nem áldozatként tetted, hanem magától értetődő belső indíttatásból.

Elővettem a régi fényképeket, hogy ily módon is felidézzem kedves, szeretetteljes lényedet.

Látlak 16-18 éves ártatlan koszorúslányként Sándor bátyád oldalán.

koszoruslany 001

A bájos koszorúslány

Néhány év múlva összetalálkoztál János apánkkal, akivel 44 évig jártátok egymás mellett jóban-rosszban kitartó közös utatokat. Örömmel fogadtátok gyermekáldásotokat.

Anya Apa Bela 001

Anya, apa a 3 éves Bélával

A családfenntartás, megélhetés munkás és félelemmel teli világháborús évei után közös elhatározásból megszületett kislányotok Veronika.

Anya es Veronika 001

1 éves születésnapi virággal kertünkben

Béla unokádra éveken át felügyeltél napközben otthonunkban, sőt nyáron még a gárdonyi nyaralóban is.

Anya es kis Bela 001

Kis Bélával a füvön játszva

Édesapát évekig ápoltad, halála után hozzánk költözve felügyelted és a háztartásra tanítgattad unokáidat.

Nagyi Anya Timi Tunde 001

Tímea és Tünde nagyanyával és anyával

A családtagok gyarapodását örömmel fogadtad. A 80-hoz közeledve vidáman élted meg Katika unokád szép esküvőjét.

Kati unoka eskuvoje 001

Kati unoka esküvőjén

Nemsokára megszületett a később krémes-lepénnyel kényeztetett Balázs dédunoka.

Balazs dedunokaval 001

Az 1 éves Balázs dédunokával

Majd pár év múlva újabb örömteli létszámgyarapodás következett, a bájos Eszter dédunoka megszületésével.

Eszter dedunokaval 001

Az 1 éves Eszter dédunokával

Törékeny voltodat meghazudtolóan erős voltál. Alattomos betegségeden évekig felülemelkedtél. Bíztál a Mindenható Isten segítségében, de elfogadtad akaratát is. Ugyanakkor megtettél minden tőled telhetőt a tiszta gondolkodásért, tevékenyen maradásért.

90. szuletesnap 001

90. születésnap családi körben

Drága Anyuka, Nagyika, Dédike! Köszönjük a Jóistennek, hogy nekünk adott téged. Köszönjük, hogy velünk voltál és lényed bearanyozta életünket. Bár eltávozásod nagy űrt hagyott itt a Földön, gondolatban sokszor veled vagyunk és családi összejöveteleinken mindig emlegetünk. Hisszük, hogy az Isteni Gondviselés igazságos mércéje szerint lelked a mennyországban kapott további örömteli létet.

Az örök boldogság fénye kísérjen!

Hírdetés
Kategória: Igaz mesék | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s