Összhangteremtő tevékenységek

Az ember létfenntartása érdekében tevékenykedik, munkálkodik, s ezt kötelességszerűen végzi, tudván: „Aki nem dolgozik, ne is egyék”. Ha a jövedelemszerző munka szellemi jellegű, akkor az egyén emellett kétkezi tevékenykedések szükségét is érzi. Én is így voltam, valószínűleg ezért kezdtem el – a magam és mások örömére – például kézimunkákat készíteni. Ezzel időről-időre kiéltem a szépérzékemet, ami jótékonyan hatott az életerőmre, mert bár némi fáradsággal járt, de a kész mű várható szép látványa többleterőt adott. 

Iskolás éveim alatt – gyerekkoromtól kezdve hozzátartozóimtól látva – sokat horgoltam: kis terítőktől kezdve szobám ablakainak függönyein át készültek hasznos és szép alkotásaim. Magam sem értem, hogyan volt annyi időm, kitartásom például azokhoz a nagy függönyökhöz, zongoratakaróhoz, asztalterítőhöz. Ezek megannyi sikerélményt adtak számomra. Évekig voltak lakásunk díszei, aztán más darabok kerültek a helyükre. Nemrégiben sok – ma már nem használt – darabot ajándékoztam unokahúgomnak, aki tudatosan a természetes anyagú, kézzel készített, szép munkákkal díszíti otthonát. A fiatalasszony koromban tervezett és horgolt csipkeblúzt máig használom.

Szíves, virágos csipkeblúzom

Szíves, virágos csipkeblúzom

Valamivel kevesebbet hímeztem. Készítettem pici alátéteket, aztán munkásabb, ma is használt kisebb terítőket, díszpárnákat. Egyik évben délutáni szabadidőmben a szomszéd nénihez jártam át hímezni egy falvédőt, hogy anyák napjára szép meglepetésként adhassam édesanyámnak. Az a falvédő már elkopott, de más hímzett darabjaim ma is díszítik lakásomat.

Szarvasos hímzett díszpárnám

Szarvasos hímzett díszpárnám

Sokat kötöttem kézzel, majd géppel: ruhát, pulóvert, sálat, sapkát. Kevés egyetemi ösztöndíjam mellett eljegyzési ruhámat magam készítettem fehér fonalból, színes gallérral.

Eljegyzési ruhám

Eljegyzési ruhám

A nem nagy összegű tanári fizetésem késztetett, hogy ruhatáram gyarapítására – gyorstalpaló varrótanfolyamon – megtanuljak varrni. Csináltam blúzokat, szoknyákat, nadrágokat, ruhákat. Egyszer férjem mongóliai útjáról hozott nekem egy szép selyem anyagot és hozzá a ruha rajzát. Abból én – némi módosítással – saját anyagából kistáskával kiegészítve egy különleges, elegáns alkalmi ruhát alkottam. A finn nagykövetség fogadására ebben a ruhában mentem.

Mongol selyem alkalmi ruhám

Mongol selyem alkalmi ruhám

Férjem finn kollégájával és édesanyjával jó barátságba kerültünk. Egyik látogatásukkor egy szép pamut-jersey anyagot hoztak nekem. Abból én egy ujjatlan hosszú ruhás, kiskabátos szép együttest varrtam. Finn barátunk nemsokára egy vonzó magyar kislánnyal találkozott, melyből házasság lett. Esküvőjüket a vár evangélikus templomában tartották, ahová mi is hivatalosak voltunk.

 Finn pamut-jersey ruhám

Finn pamut-jersey ruhám

Egy időben nagyon felkapott foglalatosság volt a makramé csomózásos kézimunka. Ezzel a módszerrel készítettem táskát, nyakláncot, övet, virágtartót.

Makramé csomózású virágtartóm

Makramé csomózású virágtartóm

Rövid ideig Japánban élve csodálattal adóztam a japán nők hagyománytiszteletének, ünnepi eseményeken látva őket szépséges selyem kimonójukban. Ez késztetett engem is különleges alkalmakkor magyar díszruha viselésére. Ennek varrására nem vállalkoztam, de a mellény és a szütyő mintáját magam terveztem és gyönggyel ki is hímeztem. A teljes ruhát Perényi Szilvia a Magyar Állami Operaház jelmez- és díszruha tervezője varrta meg sötét kékes-lila pamut bársonyból a kiegészítő fehér blúzzal és köténnyel. E gyönyörű összeállítás a Széchenyi Casino bálján volt rajtam először. Nem véletlenül mondják, hogy „ruha teszi az embert”: egy selyem kimonó vagy egy díszmagyar öltözet tartást ad a viselőjének.

Magyar kékes-lila díszruhám

Magyar kékes-lila díszruhám

Díszruhám gyönggyel hímzett mellénye és szütyője

Díszruhám gyönggyel hímzett mellénye és szütyője

A honfoglalás kori sírokban szép tarsolylemezeket találtak. A pest-megyei lelet mintájára készítettem gyöngyhímzéses tarsolyt baráti társaságunk egyik hölgytagjának kerek évfordulós születésnapjára.

Pest-megyei tarsolylemez mintájú gyöngyös táskám

Pest-megyei tarsolylemez mintájú gyöngyös táskám

A bárándi tarsolylemez palmettáit a nagyra becsült kedves keramikus hölgyismerősnek szintén kerek évszámú születésnapjára varrtam ki gyöngyökből.

Palmettás gyönggyel hímzett tarsolyom

Palmettás gyönggyel hímzett tarsolyom

Hétvégi házamat eladván, konyhai étkező bútorzata feladatnélkülivé váltan lakóházunkba került. Ezen próbáltam ki festői hajlamomat. Pesterzsébeti szíves-tulipános-virágos, szeretetet, boldogságot sugárzó mintát terveztem. Ezzel díszítettem az asztalt két székével, a kis fűszer-szekrényt, egy alacsony kétajtós edényszekrényt és a lábakon álló edénytartó polcot, amely virágállványként is használható. Szép együttes jött össze, mely most – a kissé sötét – hallt vidámítja, de mivel ez többlet bútor a lakásban, eladni szándékozom.

Tulipános-szíves festett bútor együttesem

A tavasz megújulása, a nyár virágözöne is festő ecsetragadásra késztetett. Naiv stílusban megfestettem a tavasz szétáradását virágokkal, égi madarakkal, földi szarvasokkal.

 „Tavaszi szél vizet áraszt”

„Tavaszi szél vizet áraszt”

Házi hármas oltárképnek szánt alkotásom központi alakja Boldogasszonyunk, karján Szentfiával, akiket két oldalról virágok özöne vesz körül.

„Virágnak virága, világnak világa”

„Virágnak virága, világnak világa”

Tavasztól őszig kiskertemben tevékenykedem. Minden nap foglalkozom virágaimmal, veteményesemmel. Hajlongok a kiskapával, locsolok és gyönyörködöm a színek tobzódásában.

Kertrészlet

Kertem virágainak ritkításakor szobám vázájába is kerül több-kevesebb szál. A virágrendezés művészetét Japánban tanultam és máig alkalmazom lakásom díszítésére.

Asztaldísz vegyes virágokból

Az ételek felveszik a készítőjük kisugárzását, ami elfogyasztásukkor továbbadódik. Ezért az ételkészítést mindig odaadó szeretettel végzem. A családi, baráti összejövetelekre törekszem ízletes és szép ennivalókat csinálni, mert az ember szemmel is eszik. A jó hangulatú együttlét a fehér asztalnál jótékonyan hat a közérzetre, ami segíti a testi-lelki rendezettséget. Születésnapra, névnapra szép és finom süteményt készítek az ünnepeltnek, és a jelenlevők örömére.

Ünnepi étek

A felköszöntendő személynek gyakran verset, éneket találok ki, mert tapasztalatom szerint az ünnepi hangulatot a tárgyi ajándék mellett nagyban emeli egy-egy szépen, esetenként humorosan megfogalmazott köszöntés.

Életem fontos kiegészítője a zene. Kicsi koromtól kezdve énekelek. Gyerek koromban zengett a ház dalolásomtól. Sokat szerepeltem énekemmel. Tanultam zongorázni is, így zenei kíséretet is tudtam csinálni magamnak. Házi zenéléseinkkor kisebbik lányom hegedű- és japán koto-játékát is kísértem zongorán. Jelenleg a pesterzsébeti Szent Erzsébet kórusban énekelek. A zene nagyon jó feltöltődést ad, segíti a szellemi képességeket is. Tanulmányaim, mindennapi életem sikerességét ennek is köszönhetem.

Kórusunk a Pesterzsébeti Szent Erzsébet Templomban

Kórusunk a Pesterzsébeti Szent Erzsébet Templomban

Rendszeresen látogatom idős otthonban élő ismerősömet. Elmesélem a kinti világ eseményeit és meghallgatom beszámolóit a benti életről, meglátásairól, közérzetéről. Tanulságos, hosszú életének érdekes történeteit – engedélyével, mások okulására – lejegyeztem. Az Emberi Erőforrás Minisztérium pályázatára be is küldtük, ahol könyvjutalmat kaptunk érte.

juliska eletut borito 001

Az élet  –  mozgás. Addig vagyunk életképesek, amíg mozgunk. 16 éves koromban, ha nem is kövér, de jó húsban voltam. Akkor kezdtem el rendszeresen tornázni és ezt ma is megteszem minden nap. Ennek részei a légzőgyakorlatok és a jóga „ászanák”. Vallom, hogy „ép testben ép a lélek”.

Ezt a tevékenység-összesítést elkészítve magam is elcsodálkoztam, hogyan tudtam iskolai, egyetemi tanulmányaim alatt, főiskolai tanítási munkám végzésekor, házasságom megélésekor, gyerekeimet nevelve – mellesleg – ennyi mindennel foglalkozni. Mindehhez némi akaraterő kellett, ugyanakkor életerőt is adott; taposómalomszerű életvitel helyett összhangot teremtett. Ennek lehetőségéért köszönettel tartozom sok segítőmnek, elsősorban szüleimnek, akik a felhőtlen gyerekkort biztosították számomra. Édesapám a megélhetésünket teremtette meg, anyám a meleg otthont biztosította, később hozzánk költözve gyerekeim felügyeletében volt támaszom. Bátyám tőlem sokkal idősebb lévén, hamar külön családot alapított, de kisiskolás koromban sokat segített például az iskolai matematika feladatok megoldásában, később pedig testvéri figyelme biztosításával. A velünk élő unokanővéremtől Mancikától kézimunkázásban tanultam sokat. Férjem hosszú ideig igazi társam, gyerekeink odaadó apja volt.

Jelen életszakaszomban gyerekeim állnak mellettem, ki anyagilag, ki személyes jelenlétével. Sok rokoni, baráti kapcsolatot ápolok, örülök, ha jó szóval, igaz szeretettel segíthetek. Vallom, hogy élni addig érdemes, amíg adni tudunk.

A földi létbe üres kézzel jöttünk és ebből üres kézzel távozunk. Az idő múlásával összegyűjtött holmink közül egyre több válik szükségtelenné. Felesleges tárgyaimon túladok, szép kézimunkáimat szétosztom hozzátartozóimnak, barátaimnak. Ezeket sok szeretettel készítettem magamnak, családomnak. Kívánom, hogy ezután másoknak is okozzanak örömöt.

Életem alakulásáért legnagyobb köszönettel a Teremtő Gondviselő Istennek tartozom. Hálát érzek mindenért!

 ***

Hírdetés
Kategória: Érdekes összefüggések | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s