Bakos Tímea: Téli örömök múltunk emlékeivel

(Könyvajánló – könyvösszefoglaló)

A könyv családi foglalkoztató; a szerző kislányom Tímea, aki – ösztönös magyarságtudattal – kiskamasz korától kezdve ajándéknak készítette több éven át nekünk szüleinek és húga számára.

Gyermek és felnőtt egyaránt talál benne gondolatébresztő, tevékenységre sarkalló, múltunkat is felelevenítő írásokat, feladatokat. 

Az összeállítás változatos formában végzi az ismeretterjesztést. A téli időszakkal együttjáró hideg időt nem kellemetlenségként kezeli, hanem mérsékelt égövünk természetes velejárójaként bemutatja örömet adó mindennapjait, kiemelkedő ünnepi alkalmait.

A könyv első felében a gyerekek kitöltős feladatok, rejtvények, történetek által ismerhetik meg a téli teendőket, jellegzetességeket, ünnepi előkészületeket. Tanulságos mesék mutatják be az évszakok játékát, egyes állatok életmódját (kismacska, béka, gólya, stb.), a természet körforgását (pitypang élete, a fák élettere és átváltozásai).

A feladatok természetes késztetést adnak az írásra (például naplóvezetésre), rajzolásra, mozgásra, éneklésre. A szövegekben elhelyezett rovásjelű beszúrások – a gyerekek titkosírási vágyát kihasználva – csinálnak kedvet ősi írásmódunknak, a rovásírásnak a megtanulására.

A könyv másik része a magyarságtudat erősítése céljából régi múltunk és nyelvünk néhány  jellegzetességére, másokkal való összefüggéseire irányítja a figyelmet. Ennek jegyében gyerek és szülő egyaránt ötleteket kap a szünidő értelmes és örömteli eltöltésére például a környék vagy távolabbi tájak bejárásával, magyar vonatkozásainak megismerésével. E könyvben – többek között – II. Rákóczi Ferenc fejedelem nyomait ismertetjük meg a Regéci Vártól Rodostóig. Járunk országunk nagy múltú, de kevésbé látogatott észak-keleti csücskének nevezetes településein (Telkibánya, Gönc, Vizsoly, Boldogkő, Hollóháza stb.), de eljutunk Japánba és a Föld más tájaira is.

Foglalkozik a könyv – a ma már egyre jobban megkopó – ünnepi előkészületekkel, az ajándékozás örömével, az ünnepi alkalmak széppé, meghitté tevésével. Ötletet ill. mintát ad ünnepi műsor összeállítására.

Különféle életképek vezetik az olvasót a jó és a rossz közötti választás lehetőségére és következményeire.

A könyv változatos – játékos, szórakoztató és múltunkat megbecsülő – ismeretterjesztést ad. Hasznos és lélekemelő ismereteket nyújt gyereknek és szülőnek egyaránt.

Téli Borító

A könyvet az üzletekben 1600 forintért lehet kapni (Líra, Püski, Szkítia, Menedék, Gyepű, Emese az Örs vezér térnél, Pult nagykereskedő stb.), vagy megrendelhető a Fríg Kiadónál itt.

 Téli foglalkoztató borító

Hírdetés
Kategória: Igaz mesék | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s