MEGÚJÍTÓ, ÓVÓ BOLDOGASSZONYUNK

Az igazságtalan szenvedést bemutató keresztutat járva a szeretetteli feltámadás reményét hordozom szívemben. Sétálgatok kertemben, vizsgálom növényeimet, hogy vészelték át a telet, mit kellene ültetni, eltávolítás helyett mit érdemes oltással megújítani. Húsvét előtt van ugyanis életújító Boldogasszonyunk napja, aki tavasztól egész éven át vezérli életünket és tartja fölénk óvó karját. Ennek alkalmából tekintem át Boldogasszony Istenanyánkhoz kapcsolódó ünnepeinket. 

Nekünk magyaroknak a lelki világunkban évezredek óta fontos lény az Istenanya, más néven Boldogasszony. Az év során ma is több Boldogasszony ünnepet tartunk, amit valamilyen módon életünkhöz, tevékenységeinkhez kapcsolunk. Ezek közül kiemelten fontosak a következők:

– December 8. Földtiltó Boldogasszony nap: Szent Anna, Mária Istenanya édesanyjának szeplőtelen fogantatása

– Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja: Mária Istenanya tisztulása, amikor Mária bemutatta Jézust a templomban. Szentelt gyertyával – tűzzel – tisztítjuk, szenteljük terünket.

– Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja: Mária Istenanya méhében megfogant az Istengyermek Jézus. Ez az oltások, szemzések ideje.

– Július 2. Sarlós Boldogasszony napja: Mária Istenanya méhében megmozdult a magzat Istengyermek Jézus. Ekkor történik a kenyérgabona aratása.

– Augusztus 15. Nagy-Boldogasszony napja: Mária Istenanya mennybevétele. A magyarság égi királynéjának oltalmát kérjük.

– Szeptember 8. Kis-Boldogasszony napja: Mária Istenanya születésének napja.

– Október 7. Olvasós Boldogasszony a Rózsafüzér Királynéjának napja. Hálát adunk a betakarításért, a történtekért és kérjük az Istenanya oltalmát.

Ezeken kívül még több Boldogasszonyhoz kapcsolódó alkalom ismert, például a Kármelhegyi Boldogasszony (júl. 16.), Havi Boldogasszony. (aug.5.), Hétfájdalmú Boldogasszony (szept. 15.), Fogolyszabadító Boldogasszony (szept. utolsó vasárnapja), Magyarok Nagyasszonya (okt. 8.).

A most esedékes Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén arra emlékezünk, hogy Mária méhében megfogant az Istengyermek Jézus. Ennek bibliai idézete így szól:

„…az angyal monda néki:

– A Szent Lélek száll te reád, és a Magasságosnak ereje árnyékoz meg téged, azért ami születik is szentnek hívatik, Isten Fiának. És ímé Erzsébet, a te rokonod, ő is fogant fiat az ő vénségében, és ez már a hatodik hónapja néki, akit meddőnek hívtak.

Fölkelvén pedig Mária azokban a napokban, nagy sietséggel méne a hegységbe, Júdának városába. És beméne Zakariásnak házába és köszönté Erzsébetet.

És mikor hallotta Erzsébet Mária köszöntését, a magzat repese az ő méhében, és betelék Erzsébet Szent Lélekkel, és fennszóval kiálta, mondván:

– Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse.”

(Szent Biblia / Károli Gáspár fordítása, Lukács 1.35-42.)

A gyümölcsoltás örömteli, reményt erősítő tevékenység. Az idén Gyümölcsoltó Boldogasszony napja Nagypéntekre esik, amikor a fájdalmas bánat uralja a lelkeket.

Mi azonban bizakodással tekintünk a szeretet feltámadására, az igaz élet megújulására. Ennek jegyében készítettem az „Erzsébet köszönté Máriát” középkori festmény „naiv” változatát. E napokban sokszor vetem rá bizakodással tekintetemet. Kívánom, hogy másoknak is sugározza az örömöt.

Erzsebet Maria szines 001

Hírdetés
Kategória: Igaz mesék | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s