VENDÉGLÁTÓ ÜZLETI SZELLEM JAPÁNBAN

A „felkelő Nap országában” időzve sok vendéglátóipari tapasztalatra tesz szert a látogató. 

Sűrű üzlethálózat

Szembetűnő jelenség a népsűrűség és az üzlethálózat összhangja. Japánban a városok sűrűn lakottak. Tokiónak például az elővárosokkal együtt több mint 13 millió lakosa van, és mégsincs ellátási megoldatlansága. Ez azért lehet így, mert nagyon sok üzlet található a nagyváros minden részében. Az apró lakóházas negyedekben számos lakóháznak az utca felőli oldalán kis üzletet alakítottak ki. Vendéglő, élelmiszerbolt, drogéria, ruhaüzlet, gyorsétkező stb. látható úton-útfélen. Az éttermek, vendéglők ritkán nagyok, még a nagy házakon belül is gyakran kicsikre tagoltak, s ezáltal hangulatosabbak. A szükségletek szerint azonban nagy rendezvénytermek is adottak. Az asztalon mindenütt ott vannak az ízesítők és az egyszeri használatra szolgáló, feltöretlen  – tehát mások által igénybe nem vett –  étkezési fapálcikák.

Japánban – a nagy áruházakat, szállodákat kivéve – a rengeteg üzlet közül viszonylag kevés a tőépítkezéses, mivel az nyilvánvalóan sokkal tőkeigényesebb üzletlétesítés. Sokan próbálkoznak az önálló vendéglátó munkával, de a verseny-harcban néhányan hamar kénytelenek be is csukni vendéglőjüket. Ilyen tekintetben tehát nagy az üzleti mozgás és ebből adódó változatosság.

A japánok, különösen a férfiak – az embert igénybevevő egész napos munka miatt –  nagyon szeretik a munkaidő utáni, a munka kötöttségeit feloldó kollegiális együttléteket kis vendéglőkben és a hétvégi családias, társas megmozdulásokat a természetben. A zöld növények és különösen a virágzó fák látványáért, no meg a parányi japán lakások szűkösségéből való kiszabadulásért nők és férfiak egyaránt –  többnyire vasárnap – kivonulnak a természetbe. Cseresznyevirágzáskor a cipőjüket a takarón kívül hagyva a leterített földre ülnek, esznek, isznak, énekelnek, beszélgetnek.

Kvaterkázás a természet lágy ölén

Kvaterkázás a természet lágy ölén

Ennivalót vagy visznek, vagy útközben vagy az adott helyen vesznek, mivel az étkeztetők mindenhol jelen vannak, minden helyzetben kiszolgálnak: vonaton, pályaudvarokon, autóban ülve, repülőn utazva, utcán sétálva –  csak pénze legyen az embernek.

Mindent a vendégért

Míg a forgalmas utcák, metrók sokszor zsúfoltak, a vendéglátó üzletekre ugyanez nem áll, mivel a sok vendéglő, kifőzde, gyors étkezőhely között megoszlanak a vendégek. E körülmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy a ki- ill. felszolgálók udvariasak, tudnak foglalkozni a vendéggel, de ha a vevő ezt nem igényli, hagyják nyugodtan üldögélni. Szemtanúja voltam egy süteményboltban, amikor egy vendéganya gyermeke levert a földre egy süteménnyel teli tálat. Az összes sütemény összetört, megsérült – japán viszonyok között eladhatatlanná vált – a felszolgáló mégis minden zokszó nélkül azonnal odament és feltakarította. Ezért nyilvánvalóan nem a vendég volt a hibás, hanem ő, mert rosszul rakta ki az árut (!). Legközelebb – biztosan – jobb megoldást keresett az áru elhelyezésére.

Sok helyen tapasztaltam, hogy a nagyon szűk utcákban tilos napközben gépkocsival várakozni. Ez okból – meg az ügyesebb, gazdaságosabb használhatósága miatt – a japán nők és férfiak előszeretettel alkalmazzák a kerékpárt, hagyományos vagy motoros változatban. Így sok helyen az üzletek előtt biciklik, robogók állnak, melyeknek jobb helyeken vasból készült parkoló állásokat is kialakítottak. Gyakran használják a motorkerékpárt – a zsúfolt forgalomban mozgékonyságuk miatt – szállításra is, például házhoz rendelt ételek esetében. Igen sok vendéglátó üzletből lehet telefonon is házhoz rendelni ételt és italt. Ilyenkor – sok esetben – meg kell fizetni a szállítást is, és mivel a japánok igen praktikus csomagolási és szállítás módokat fejlesztettek ki erre a célra, a minőség ugyanolyan, mint az üzletben helyben fogyasztott ételeké.

Nem ritka a japánoknál az üzlet és a hagyományok összekapcsolása. Egy példa erre a – japán nők által ünnepélyes alkalmakkor ma is viselt – kimonó-bemutató. Ennek egy része a divatbemutatókon megszokott formában zajlott. Másik részében viszont a manökenek egy egyszerűsített teaszertartást is bemutattak.

Kimonó-bemutató teakészítéssel

Kimonó-bemutató teakészítéssel

Az ilyen műsorok ízelítőt adnak a külföldieknek a japán élet bizonyos pillanataiból, a japán vendégeknek pedig ráirányítják a figyelmüket a rohanó életben feltétlenül szükséges testi és szellemi lazítás, kikapcsolódás és felüdülés szükségességére.

Másik példa a hagyomány és a természet összekapcsolását szemlélteti. A japán emberek ugyanis nagy hagyomány- és természettisztelők. Az előírásos, híres japán teaszertartás nemcsak az európai ember számára túl elvont és kevesebb élvezeti értékű, hanem sok japánnak is. Ha azonban ezt kicsit oldottabban, kint a szabadban rendezik, akkor az egész kevésbé merev, s ’uram bocsá’ nem annyira unalmas, tehát a kikapcsolódást legalább annyira biztosítja, mint a meditációt elősegíteni akaró, teljesen gépiessé kigyakorolt, zártterű változat.

Teázás a szabadban

Teázás a szabadban

Tatami és magas asztal

A japán vendéglátóipar a hagyományos és a korszerű vendégigényt egyaránt kielégíti, nemritkán egy üzleten belül is. Sok vendéglátóhelyen van gyékénnyel borított „tatami” alacsony asztallal, ahol a vendég cipő nélkül  – a férfiak törökülésben, a nők térdelve –  eszik végig a menüt.

Földön ülős japán vendéglő

Földön ülős japán vendéglő

Emellett sok vendéglőben és étteremben magas asztalnál, széken ülve is lehet fogyasztani. Nem ritka a vendéglátóhelyek különleges környezettel történő kialakítása sem. Voltam olyan étteremben, melynek középső tere földtől a plafonig érő, hatalmas tengeri akvárium volt. Másik étteremben üvegfallal elkülönített flamingó-kert helyezkedett el. Harmadik étteremben az üvegfal mögött „majomsziget” működött.

Japánban is általános szokás az esküvő vendéglátóhelyen történő megrendezése. Ezt azonban már olyan tökélyre fejlesztették, hogy a menyasszony és vőlegény sminkelésétől, frizurakészítésétől, fel- és többszöri átöltöztetésétől a házasságkötési ceremónia megrendezésén és a vacsora lebonyolításán át a vendégsereg megajándékozásáig mindent egy helyen – többnyire egy szállodában – bonyolítanak le.

Esküvő szállodában

Esküvő szállodában

Ilyen rendezvénynek vendégként magam is élvezője lévén, a szervezésnek, a kivitelezésnek és az ételek szervírozásának tökéletességéről csak felsőfokon szólhatok. Ennek részletes ismertetése külön tanulmányt képezhetne.

Nagyon sokszínűek a vendéglátó üzletek ragyogó portáljaikkal, fényreklámjaikkal, a széles étel- és italkínálatot tükröző kirakatokkal, az üzletajtón kívül elhelyezett bemutató vitrinekkel, melyekben a műanyagból készült, élethű ételek mellett nevük és áruk is szerepel.

Vendéglő kínálata a kirakatban

Vendéglő kínálata a kirakatban

A japán vendéglős igyekszik az utcán járó-kelőket, mint potenciális vendégeket megállásra késztetni. Ezt pedig többnyire kínálatának a vendéghez való közelebb vitelével, néha meghökkentő dekorációval  – mint például egy óriási méretű King-Kong szoborral próbálja megoldani. A nagyobbak legalább ilyen fontos szerepet tulajdonítanak azonban a rádióban, televízióban megrendelt reklámnak és az üzlet fölött illetve a város más részein működtetett fényreklámnak. Utóbbiak különösen a szürkületi és az esti órákban hívják fel jól az utca emberének figyelmét a hirdetett üzletekre és szolgáltatásokra.

A reklám nem olcsó Japánban sem, de a versenyben nélkülözhetetlen. Ennek fedezetét ki kell gazdálkodnia az üzletembernek, mégha nem minden esetben hozza is meg a többletforgalmat. Egy magára valamelyest adó és a versenyben felszínen maradni akaró kereskedő nem mondhat le a reklám különböző módjairól Japánban.

Fényreklámok

Fényreklámok

Az üzleten belüli és az üzleten kívüli reklám minden fogása egyaránt alkalmazásra kerül. Mint az ismertetett példák is mutatják, az üzleten kívüli reklám mellett nagyon nagy szerepe van az üzleten belüli  – vendégért illetve vendégmegtartásért folyó –  kereskedői gyakorlatnak Japánban. 

Hírdetés
Kategória: Japán életmód, Vendéglátó szemelvények | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s